TIJD IS NET ZAND
Het glipt zo tussen je vingers door
Vind je ook dat de tijd vliegt?
Onze ouders zeiden het vroeger tot vervelens toe, en als kind deden we het af als een fabeltje. Maar ook wij ontsnappen er niet aan: met het ouder worden, vliegt de tijd steeds sneller. Wetenschappers bogen zich over het verschijnsel en ontdekten dat het zowel psychologische als fysieke oorzaken heeft.
Ook al kunnen we niet bepalen wanneer de tijd sneller begint te tikken, het gebeurt bij de meesten van ons. En daar zijn meerdere redenen voor. Een eerste, en de voornaamste, is de gewenningshypothese. Als we gewend zijn de trein te nemen naar het werk, de afwas te doen of ons 's morgens aan te kleden, doen we al die dingen op de automatische piloot. Het is een trucje van onze hersenen om energie te sparen, maar daardoor merken we de kleine dingen niet meer op die elke dag zo verschillend maken. Omdat onze hersenen steeds minder unieke momenten opslaan, lijkt de tijd sneller en sneller te gaan.
Voor een klein kind is daarentegen alles nieuw. De meeste dagen zijn een leerervaring; kinderen merken voortdurend nieuwe zaken op. En hoe meer aandacht aan elk moment wordt besteed, hoe trager de tijd lijkt voorbij te gaan.
De wetenschappers van de universiteit in het Duitse Chemnitz onderwierpen hun proefpersonen aan twee tests en registreerden daarbij hun hartslag en opgewondenheid. In een eerste proef werden beide verhoogd met spieroefeningen; in een tweede test werd de deelnemers gevraagd hun adem in te houden. Dat verhoogde wel de opwinding, maar verlaagde tegelijk hun hartslag. Uit de resultaten bleek dat vooral een verhoogde opgewondenheid tot het beter inschatten van de tijd leidde.
Aan die fysieke oorzaken kunnen we weinig doen. Maar wilt u de klok opnieuw wat trager doen tikken, dan kan u wel bepaalde zaken in acht nemen. Belangrijk is dat u uw dagelijkse routine doorbreekt en u concentreert op elk moment: een wandeling door de natuur, een muziekstuk, een spel met uw kinderen. Zo creëert u nieuwe herinneringen en vertraagt u de tijd.
Een grote boosdoener is multitasken: door u niet ten volle op een taak te concentreren, verliest u tijd. Als u snel een maaltijd bereidt terwijl u uw kinderen met hun huiswerk helpt en intussen nog met een vriend aan het bellen bent, zal u zich wellicht geen enkele van deze dingen herinneren.
Het zijn slechts enkele eenvoudige hulpmiddeltjes om te voorkomen dat deze week korter lijkt dan de vorige, dat september sneller voorbij zal zijn dan augustus en dat 2024 achter u ligt nog voor u het goed en wel beseft.
Besteed zorg en aandacht aan wat belangrijk is in je leven. Besteed daar je tijd aan.
Voor je het weet is het voorbij..................................................